achtergrond

Uitgangspunten van acupunctuur

De 12 meridianen
http://www.webxpress.nl/upload/961/meridianen_erica_bernardus_acupunctuur_groningen_180.jpg

Er zijn twaalf hoofdmeridianen, die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam.
De namen van de hoofdmeridianen corresponderen met de organen (bijvoorbeeld de longmeridiaan, de maagmeridiaan, de levermeridiaan, etc.).
Op de meridianen bevinden zich de acupunctuurpunten, die elk hun eigen werking hebben.


Qi

In de acupunctuur wordt er van uitgegaan dat bij een gezond persoon een overvloed van Qi (spreek uit als tjsie) of "levensenergie”door de meridianen van het lichaam stroomt. Meridianen zijn een onzichtbaar netwerk van kanalen. 

Acupunctuur ondersteunt het vrij stromen van de Qi door de meridianen. Om verstoringen te herstellen worden dunne naalden op bepaalde punten van de meridianen ingebracht. Als de naald op het juiste punt is ingebracht en precies op de juiste diepte zit, wordt het Qi-gevoel opgewekt.
Qi-balans is noodzakelijk voor groei, ontwikkeling, beweging, op temperatuur blijven, immuniteit en het reguleren van het hele lichaam. Voor de gezondheid en vitaliteit van lichaam en geest is het belangrijk dat de Qi vrij kan stromen door de meridianen en de organen. Het lichaam raakt in onbalans, is niet meer in harmonie als de stroom met Qi blokkeert of als er een tekort aan Qi is. Kwalen, pijn en ziekten zijn daarvan een gevolg. 
Van zeer grote invloed is wat iemand eet en drinkt en hoe iemands levenswijze is. Bovendien beïnvloeden erfelijke eigenschappen de energieproductie. Zo heeft iedereen een andere energiehuishouding.
    

Yin en Yang

Een ander uitgangspunt in de acupunctuur is dat een gezond mens een goed evenwicht heeft tussen Yin en Yang.

Langdurige verstoring van dit evenwicht kan leiden tot ziekten of klachten. Met behulp van acupunctuur is het mogelijk om die balans te herstellen.                                             

http://www.webxpress.nl/upload/961/yinyang_erica_bernardus_acupunctuur_groningen_vries_drenthe.jpgHet Yin en Yang teken staan voor twee tegengestelde krachten. Deze twee krachten zijn een negatieve, donkere, schaduwkant (Yin) en een positieve, lichte, zonnige component (Yang). Alles om ons heen en binnenin ons zijn het resultaat van de wisselwerking van Yin en Yang. De witte stip in het zwarte deel van het Yin-Yangteken en de zwarte stip in het witte deel geven aan dat iets nooit  helemaal Yin of helemaal Yang is.

 

 

 

Vijf elementen 

Naast het Yin-Yang beginsel kent het traditionele Chinese denken nog een ander basisprincipe: de Vijf Elementenleer. De Chinezen hanteren vijf seizoenen, namelijk onze vier seizoenen en de nazomer. Elk seizoen is verbonden aan een 'element': Vuur (zomer), Aarde (nazomer), Metaal (herfst), Water (winter) en Hout (lente). In de Yin-Yang theorie zijn lente en zomer Yang (veel energie) en herfst en winter Yin (weinig energie). De nazomer (aarde) staat in het midden. Het sluit de groei van lente en zomer af en luidt de rust van de winter in. De elementen corresponderen met de organen in het menselijk lichaam.

 




   

 

Powered by webXpress