wetenschap

Wetenschappelijke onderbouwingMedische wetenschap

De moderne wetenschap verklaart dat met het inprikken van de acupunctuurpunten het zenuwstelsel wordt gestimuleerd in het loslaten van chemicaliën uit de spieren, ruggenmerg en hersens. De punten veroorzaken het vrijkomen van andere chemicaliën en hormonen, vermindert ontstekingen of voedt het immuniteitssysteem wat het interne reguliere systeem beïnvloed.


COPD-patient heeft baat bij acupunctuur
Patiënten met COPD lijken gebaat bij acupunctuur. Het helpt hen gemakkelijker te ademen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kyoto University en Meiji University in Japan. Klik hier voor het (engelse) artikel van 14 mei 2012.


Acupunctuur tegen opvliegers

Vrouwen die in de overgang zitten, kunnen lichamelijke en geestelijke klachten onderdrukken met traditionele Chinese acupunctuur. Ze hebben aanzienlijk minder last van opvliegers en stemmingswisselingen na de behandeling.
Klik hier voor het artikel met meer informatie.


Maag/darmklachten

Acupunctuur gaf tijdens onderzoek een verbetering van kwaliteit van leven bij prikkelbaar darmsyndroom, de ziekte van crohn en colitis ulcerosa. Bij colitis ulcerosa en de ziekte van crohn is er een duidelijke vermindering in actieve periodes gemeten. Het is nog onduidelijk hoe de werking van acupuncuur verklaard kan worden. Daarvoor is in de toekomst meer onderzoek vereist.
Lees
hier
de samenvatting van het onderzoek.


Lage rugpijn

Uit duits wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat acupunctuur bij lage rugpijn twee keer zo effectief is dan reguliere behandeling. Klik hier
voor een uitgebreide beschrijving van het onderzoek.


IVF en ICSI

Acupunctuur volgens de principes van traditionele Chinese geneeskunde heeft positief effect op het slagen van IVF en ICSI behandeling.
Klik
hier voor het volledige onderzoek.


Duizeligheid

Acupunctuur geeft een verbetering zowel op het effect als de genezing van duizeligheid.


Kniepijn door osteoarthritis
Acupunctuur werkt beter voor kniepijn door osteoarthritis dan conservatieve therapie hoewel dit volgens dit onderzoek waarschijnlijk door placebo effect komt. Er is geen duidelijk verschil in effect van traditionele acupunctuur punten en het zetten van naalden in niet beschreven acupunctuurpunten.
Klik
hier voor het volledige onderzoek.


Spanningshoofdpijn
Acupuncuur behandeling signifikant beter dan geen behandeling, maar niet signifikant beter dan in de minimale acupunctuurgroep.
Klik
hier voor het volledige onderzoek.


Nekpijn
Acupunctuur geeft een duidelijke verlichting van chronische nekpijn.
Klik
hier voor het volledige onderzoek.

Powered by webXpress