Dry Needling

Dry Needling

 
Dry needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie, waarmee steeds meer fysiotherapeuten werken.
Doordat ik fysiotherapeut en acupuncturist ben, was deze specialisatie een kleine stap.
Ondanks dat je bij dry needling met dezelfde naaldjes werkt als bij acupunctuur, is de techniek en het idee erachter volledig anders.

Wat is dry needling eigenlijk?
Dry needling is een behandelmethode waarbij een naaldje ‘intramusculair’, dus in de spieren, wordt ingebracht.
Het doel van de behandeling is het aanprikken van de zogenaamde triggerpunten. Dit zijn plaatselijke verkrampingen in de spieren, welke tintelingen, pijn of gevoelloosheid teweeg kunnen brengen. Iedereen heeft triggerpunten in de spieren, deze passieve triggerpunten geven geen klachten, een probleem worden deze punten echter pas als ze actief worden.
Actieve triggerpunten veroorzaken vaak klachten op een andere plek dan het punt zich bevindt, de uitstralende pijn. Zo kan een triggerpunt in de nek bijvoorbeeld uitstraling geven naar de onderarm, of vingers.
Bij het aanprikken van een dergelijk punt, de dry needling, vindt vaak een ‘’twitch’’ plaats.
Deze twitch wordt beschreven als een onwillekeurige samentrekking van spiervezels, op basis van een reflex. De reflex kan ervoor zorgen dat de spier meteen ontspant, waardoor de doorbloeding in de spier zich kan herstellen. Door het herstel van de doorbloeding wordt de spier weer op de juiste wijze gevoed en verdwijnt in veel gevallen de pijn en zal de kracht en de beweeglijkheid van het pijnlijke gebied weer kunnen herstellen.

Bij welke klachten kan dry needling worden toegepast?
Alle pijnproblemen waar triggerpoints de oorzaak van zijn, kunnen worden behandeld met de dry needling.
Klachten die goed kunnen reageren op de behandeling zijn bijvoorbeeld rug- en schouderpijn, armpijn (tennis-elleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, (uitstralende) beenpijnen en krampen.
Uiteraard is het belangrijk voor de behandeling eerst te onderzoeken of de klachten wel worden veroorzaakt door triggerpoints, of dat er ook andere oorzaken zijn.


Powered by webXpress